RDA Bačka

BIOPRO regioni – Regioni za bio i proksimalne proizvode: održana druga studijska poseta u okviru projekta

Datum kreiranja 10.10.2025.

U okviru projekta BIOPRO regioni – Regioni za bio i proksimalne proizvode, koji se finansira kroz program Interreg Evropa, održana je druga studijska poseta. Učesnici su bili predstavnici svih projektnih partnera, kao i zainteresovanih strana iz partnerskih regiona. Ispred Regionalne razvojne agencije Bačka poseti su prisustvovali članovi projektnog tima, dok su kao predstavnici zainteresovanih strana iz Srbije učestvovali predstavnici Instituta za ratarstvo i povrtarstvo – Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Poseta je bila koncipirana u tri dela:
  • Sastanak Upravnog komiteta projekta Tokom sastanka urađena je rekapitulacija dosadašnjih aktivnosti i postignutih rezultata, kao i planiranje narednih koraka u cilju ostvarivanja planiranih ciljeva i rezultata definisanih projektom.
  • Studijska poseta dobrim primerima inovacija u ruralu Predstavnici partnerstva i zainteresovanih strana imali su priliku da se upoznaju sa dobrim primerima prakse u oblasti održive proizvodnje i potrošnje, što je ujedno i osnovna tema BIOPRO projekta. U okviru posete učesnici su obišli:
  • Stiernhööksgymnasiet – poljoprivrednu školu u kojoj je lokalna proizvodnja hrane integrisana u obrazovni proces;
  • Kampanju Eko septembar koju sprovodi organizacija Organic Sweden, a čiji je cilj promocija i popularizacija organskih i lokalno proizvedenih proizvoda u okviru jesenje pijace;
  • Skedvi Bröd – kompaniju koja proizvodi tradicionalni hrskavi hleb po staroj recepturi i tehnologiji, poznat po kvalitetu i oznaci geografskog porekla.
  • Seminar na temu inovacija u oblasti hrane i valorizacije nusproizvoda Prvi deo seminara, pod nazivom Inovacije u oblasti hrane, održao je predstavnik Dalarna naučnog parka, sa fokusom na istraživanje novih načina upotrebe ostataka iz prehrambene proizvodnje. Drugi deo, Valorizacija nusproizvoda, realizovan je kroz posetu mlekari MurboAnna, koja nastoji da inovacijama pronađe načine za preradu i ponovnu upotrebu nusproizvoda – poput surutke – u nove, tržišno atraktivne proizvode. Na ovaj način doprinosi se smanjenju gubitaka i otpada u proizvodnji, kao i održivijem poslovanju.
Studijska poseta regionu Dalarna pokazala je koliko inovacije, obrazovanje i saradnja između proizvođača, institucija i zajednice mogu doprineti razvoju održivih modela proizvodnje hrane. Stečena znanja i iskustva biće dragocena za dalji rad projektnih partnera i prilagođavanje dobrih praksi lokalnim uslovima u partnerskim regionima.

Najnovije vesti

  • All Posts
  • Vesti
Najava događaja za novembar

Najava događaja za novembar Datum kreiranja 29.10.2025. 1) 3.11.2025. sa početkom u 10hInfo dan sa ciljem promocije preduzetništva i preduzetničkog...

Standardizovani set usluga