RDA Bačka

BIOPRO региони – Региони за био и проксималне производе: одржана друга студијска посета у оквиру пројекта

Датум креирања 10.10.2025.

У оквиру пројекта БИОПРО региони – Региони за био и проксималне производе, који се финансира кроз програм Interreg Европа, одржана је друга студијска посета. Учесници су били представници свих пројектних партнера, као и заинтересованих страна из партнерских региона. Испред Регионалне развојне агенције Бачка посети су присуствовали чланови пројектног тима, док су као представници заинтересованих страна из Србије учествовали представници Института за ратарство и повртарство – Института од националног значаја за Републику Србију. Посета је била конципирана у три дела:
  • Састанак Управног комитета пројекта
    Током састанка урађена је рекaпитулација досадашњих активности и постигнутих резултата, као и планирање наредних корака у циљу остваривања планираних циљева и резултата дефинисаних пројектом.
  • Студијска посета добрим примерима иновација у руралу
    Представници партнерства и заинтересованих страна имали су прилику да се упознају са добрим примерима праксе у области одрживе производње и потрошње, што је уједно и основна тема БИОПРО пројекта. У оквиру посете учесници су обишли:
  • Stiernhööksgymnasiet – пољопривредну школу у којој је локална производња хране интегрисана у образовни процес;
  • Кампању Еко септембар коју спроводи организација Organic Sweden, а чији је циљ промоција и популаризација органских и локално произведених производа у оквиру јесење пијаце;
  • Skedvi Bröd – компанију која производи традиционални хрскави хлеб по старој рецептури и технологији, познату по квалитету и ознаци географског порекла.
  • Семинар на тему иновација у области хране и валоризације нуспроизвода
    Први део семинара, под називом Иновације у области хране, одржао је представник Даларна научног парка, са фокусом на истраживање нових начина употребе остатака из прехрамбене производње.
    Други део, Валоризација нуспроизвода, реализован је кроз посету млекарари MurboAnna, која настоји да иновацијама пронађе начине за прераду и поновну употребу нуспроизвода – попут сурутке – у нове, тржишно атрактивне производе. На овај начин доприноси се смањењу губитака и отпада у производњи, као и одрживијем пословању.
Студијска посета региону Даларна показала је колико иновације, образовање и сарадња између произвођача, институција и заједнице могу допринети развоју одрживих модела производње хране. Стечена знања и искуства биће драгоцена за даљи рад пројектних партнера и прилагођавање добрих пракси локалним условима у партнерским регионима.

Најновије вести

  • All Posts
  • VestiRS
Најава догађаја за новембар

Најава догађаја за новембар Датум креирања 29.10.2025. 1) 3.11.2025. са почетком у 10хИнфо дан са циљем промоције предузетништва и предузетничког...

Стандардизовани сет услуга